ALGEMENE VOORWAARDEN INTERVENTIEHUIS B.V.
Artikel 1. Definities
Algemene Voorwaarden: deze algemene voorwaarden;
Begeleidingsplan: het zorg of begeleidingsplan dat in overleg met de zorgvrager is opgesteld;
Opdrachtgever: de zorginstelling, het zorgkantoor of enig andere rechtspersoonlijkheid bezittende instelling die een zorgvrager met een complexe zorgvraag (tijdelijk) in zorg wil geven bij opdrachtnemer;
Opdrachtnemer: InterventieHuis B.V.;
Overeenkomst: de overeenkomst tussen opdrachtgever en InterventieHuis B.V.;
Zorgovereenkomst: de overeenkomst die met de zorgvrager over diens zorg gesloten wordt;
Zorgvrager: de persoon met een complexe zorgvraag.
Artikel 2. Toepassingsbereik
1. De Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle door InterventieHuis B.V. met opdrachtgevers gesloten overeenkomsten.
2. De Algemene Voorwaarden zijn van toepassing vanaf het moment dat opdrachtgever het aanbod van opdrachtnemer heeft aanvaard.
3. Van deze Algemene Voorwaarden kan slechts schriftelijk, met wederzijds goedkeuring worden afgeweken.
4. De bepalingen in deze Algemene Voorwaarden hebben zowel betrekking op opdrachtgevers zijnde Wtza toegelaten zorginstellingen alsmede overige instellingen, tenzij expliciet in de betreffend bepaling(en) is aangegeven dat deze slechts betrekking hebben op zorginstellingen.
Artikel 3. Zorgovereenkomst
1. Indien opdrachtgever een zorginstelling is in de zin van de Wtza sluit opdrachtgever de zorgovereenkomst met de zorgvrager.
Opdrachtnemer voert in dat geval, tijdelijk, de zorg en begeleiding uit namens opdrachtgever.
2. Indien opdrachtgever geen zorginstelling is sluit opdrachtnemer zelfstandig de zorgovereenkomst met de zorgvrager.
Artikel 4. Begeleidingsplan
1. Opdrachtnemer stelt met de zorgvrager een begeleidingsplan op, waarin zijn opgenomen de doelstellingen van de begeleiding, de zorg en begeleiding die geleverd wordt naar inhoud en naar tijdsinzet. Voorts worden afspraken vastgelegd over de evaluatie van de zorg en begeleiding en van de voortgang op de doelen. Opdrachtgever accepteert het begeleidingsplan, tenzij in redelijkheid niet verwacht mag worden deze het plan kan accepteren en maakt dat binnen drie dagen na ontvangst kenbaar aan opdrachtnemer.
2. Het begeleidingsplan kan door opdrachtgever slechts worden afgewezen om budgettaire redenen.
3. Op het moment dat opdrachtgever het plan afwijst, gaan partijen in overleg of, en zo ja hoe de doelen nog kunnen worden behaald met een wijziging van het begeleidingsplan. Mochten partijen hierover geen overeenstemming weten te bereiken is opdrachtnemer bevoegd, zonder nadere motivatie, de opdracht met onmiddellijke ingang te beëindigen, waarbij opdrachtgever verplicht is de reeds gewerkte uren te vergoeden.
4. Indien opdrachtgever andere diensten wenst af te nemen van opdrachtnemer dan het verlenen van zorg en/of begeleiding worden daar in de overeenkomst afspraken over worden gemaakt.
Artikel 5. Verplichtingen opdrachtgever
Opdrachtgever heeft de volgende verplichtingen:
a. Vaststellen van de identiteit, bewijs van verzekering en/of de indicatie wordt van zorgvrager;
b. Informatie omtrent de zorgvraag verstrekken en op eerste verzoek ingaan op vragen van opdrachtnemer dienaangaande;
c. Het aanwijzen van een contactpersoon en een vervangend contactpersoon.
Artikel 6. Verplichtingen opdrachtnemer
Opdrachtnemer heeft naast het bieden van zorg en begeleiding aan zorgvrager de volgende verplichtingen:
a. Opstellen van het begeleidingsplan;
b. Rapporteren in het begeleidingsplan, op voortgang en doelen;
c. Verantwoorden van de inzet van uren;
d. Samenstellen van het begeleidingsteam;
e. Zorgdragen voor een VOG van de leden van het begeleidingsteam;
f. Een aansprakelijkheidsverzekering is aangegaan met een minimale dekking van € 2,5 miljoen per gebeurtenis;
g. Beschikt over een eigen klachtenregeling en is aangesloten bij een erkende geschilleninstantie;
h. Rapporteren aan opdrachtgever overeenkomstig de nadere afspraken die hierover zijn gemaakt en schriftelijk zijn vastgelegd;
i. Voldoen aan de wet- en regelgeving, waaronder, maar daartoe niet beperkt, de Wkkgz en de privacywetgeving en handelt zoveel mogelijk conform de eisen uit de Wgbo.
Artikel 7. Facturering, betaling en indexering
1. Opdrachtgever ontvangt maandelijks achteraf een factuur gebaseerd op de gewerkte uren, tenzij in de overeenkomst andere afspraken zijn gemaakt.
2. Deze factuur zal binnen 14 dagen na factuurdatum door opdrachtgever worden voldaan zonder enige inhouding, korting of verrekening.
3. Indien na de betalingstermijn van 14 dagen de factuur geheel of gedeeltelijk niet is voldaan is opdrachtnemer, zonder dat daartoe een ingebrekestelling is vereist, in verzuim en heeft het recht om betaling van het verschuldigde in rechte te vorderen. In geval van verzuim is Opdrachtgever een vertragingsrente verschuldigd ter grootte van 1% van de verschuldigde hoofdsom per maand, waarbij een deel van de maand als één maand wordt gerekend. Opdrachtgever is hiernaast buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd ter grootte van 15% van de hoofdsom vermeerderd met vertragingsrente.
4. Bij niet of niet tijdige betaling van facturen heeft opdrachtnemer het recht de werkzaamheden op te schorten of te beëindigen, onverminderd de verplichting van Opdrachtgever om de openstaande en nog te verzenden facturen te betalen.
5. Als de Opdrachtgever een factuur betwist, zal dit binnen 14 dagen na factuurdatum schriftelijk door opdrachtgever aan opdrachtnemer bekend worden gemaakt, op straffe van verval van het recht op betwisting. Een betwisting van de factuur schort de betalingsverplichting van de opdrachtgever niet op.
6. Jaarlijks per 1 januari worden de tarieven geïndexeerd op basis het CPI-indexcijfer december, waarbij december 2024 wordt gesteld op 100, verlaging van het tarief is niet mogelijk.
Artikel 8. Looptijd en einde overeenkomst
1. De looptijd van de overeenkomst is vastgelegd in de overeenkomst en kan slechts om zwaarwegende redenen worden opgezegd.
2. De overeenkomst eindigt voorts:
a. Door het faillissement van een van de partijen;
b. Doordat een partij in surseance van betaling verkeerd;
c. Door opzegging door opdrachtnemer bij uitblijven van de betalingen;
d. Door opdrachtgever in verband met het niet nakomen van de overeenkomst door opdrachtnemer, na daartoe te zijn aangemaand;
e. Door opzegging op grond van zwaarwichtige redenen, waardoor van de opzeggende partij in redelijkheid niet kan worden verlangd de overeenkomst te laten voortduren;
f. Door overgang naar een andere zorgaanbieder.
Artikel 9. Privacy en geheimhouding
1. Opdrachtnemer betracht geheimhouding aangaande alle persoonsgegevens van zorgvrager en anderen waarvan zij kennisnemen ter uitvoering van de Overeenkomst een en ander overeenkomstig de wettelijke bepalingen uit de Wgbo en de AVG.
2. Opdrachtnemer is zelfstandig verwerkingsverantwoordelijke en handelt dienovereenkomstig.
3. Bij beëindiging van de overeenkomst draagt, indien door opdrachtgever gewenst, opdrachtnemer het dossier over, slechts voor zover de ontvanger bevoegd is gegevens de gezondheid te verwerken en na schriftelijke toestemming van zorgvrager.
4. Partijen betrachten geheimhouding over alle gegevens waarvan zij kennis neemt in het kader van deze overeenkomst een en ander in de ruimste zin van het woord, zulks tenzij er sprake is van een wettelijke verplichting. De geheimhoudingsverplichting geldt zowel tijdens als na
afloop van de overeenkomst.
Artikel 10. Klachten en geschillen
Indien opdrachtgever klachten heeft over de werkzaamheden van opdrachtnemer gaan partijen in overleg om deze in goed onderling overleg op te lossen. Lukt dit niet dan kan het geschil door een van de, of beide partijen, ter beslechting worden voorgelegd aan de rechtbank Gelderland.
Artikel 11. Wijzigingen
1. Deze algemene voorwaarden kunnen door InterventieHuis B.V. worden gewijzigd.
InterventieHuis B.V. informeert opdrachtgever tijdig over een wijziging van de Algemene Voorwaarden. Daarbij geeft zij aan wanneer de wijziging in werking treedt.
2. Een wijziging die rechtstreeks voortvloeit uit een wijziging van wet- of regelgeving, treedt in werking op het moment waarop de wijziging van wet- of regelgeving in werking treedt. Van zo’n wijziging kan opdrachtgever ook achteraf geïnformeerd worden.